Vores museum
Menu
  • Aktiviteter
  • Programdeltagere
    • Universiteter
    • Museer
    • Styregruppe
    • Rådgivningspanel
    • Programkoordinator
  • Projekter
    • Programprojekter
    • Associerede projekter
  • Formidling
    • Faglig formidling
    • Populær formidling
    • Kort og godt
  • Om
    • Interne sider
  • In English

3.11.2021

Her er Vores museums vigtigste resultater

Læs vores slutrapport og se de gode eksempler.

2.11.2021

Hvad betyder Vores museums resultater

for museers organisation og arbejdet med indhold og forholdet til brugerne    

1.11.2021

12 ph.d.-projekter og en postdoc

der dokumenterer, hvordan museer før og nu styrker kulturelt medborgerskab ved at afveje oplevelse og oplysning.

1.11.2021

Vores vigtigste udgivelser

Vores museum har udgivet en række bøger og artikler i løbet af projektperioden. Se de vigtigste udgivelser her.

1.11.2021

Praktiske inspirationsfoldere

Vores museum har udgivet en række foldere, der kan give inspiration til formidlingsarbejdet på museet. Se og download folderne: ‘Sådan styrker museer kulturelt medborgerskab’, ‘Hvordan kan museer arbejde med brugerdrevet design i deres kommunikation?’, ‘Samarbejde om museumsudvikling i forhold til brugerne’ og ‘Sådan kan museer arbejde med evaluering’,

4.05.2021

Sådan kan museer arbejde med evaluering

Hvad fungerer, og hvad fungerer ikke på dit museum? En evaluering gør det muligt at vurdere, hvad der fungerede godt, og hvad der fungerede mindre godt i en indsats eller et projekt. I Vores museums folder ‘Sådan kan museer arbejde med evaluering’ finder du gode redskaber til evaluering, der tager afsæt i brugerne.

14.04.2021

Se her, hvordan museer styrker samarbejde i forhold til brugerne

Hvordan udvikler dit museum et godt tværfagligt samarbejde, der styrker jeres udvikling og relevans for omverdenen? Få bud på svar i Vores museums nye folder om samarbejde i forhold til brugerne. Her får du gode råd om, hvordan I kommer godt i gang og forankrer samarbejder både internt på museet og i udviklingsarbejde, der involverer..

31.03.2021

Se her, hvordan dit museum kan udnytte brugerne som ressourcer til udvikling

Vil dit museum udnytte jeres brugeres ressourcer, når I udvikler nye aktiviteter og udstillingsformater? Så læs vores nye folder om brugerdrevet design. Her får du gode råd om, hvordan du planlægger, udfører og samler op på udviklingsarbejde, der involverer brugerne. Du får også konkrete eksempler på, hvordan arbejdet kan foregå. Alt sammen baseret på de..

17.03.2021

Se her, hvordan museer styrker kulturelt medborgerskab

Vil dit museum gerne være relevant for flere brugere? Så læs i vores nye folder om, hvordan I kan styrke jeres brugeres kulturelle medborgerskab. Du får råd om, hvordan du planlægger, udfører og samler op på dit museumsarbejde med kulturelt medborgerskab i forhold til museets brugere. Du får også konkrete eksempler på, hvordan det arbejde..

16.12.2020

Tillykke til vores 8. ph.d.

Så kan vi sige tillykke til Vores museums ottende ph.d. Den 16. december 2020 forsvarede Line Nicolaisen sin ph.d.-afhandling Astrophysics: Designing for inclusion. Sammen med Planetariet har Line været med til at udvikle den nye permanente udstilling Made in space, hvor de besøgende får brugt både hoved, hjerte og krop i nye fortællinger om astrofysik.Line har været..

2.10.2020

Ph.d.-forsvar: Ældre kunst og nye brugere

Fredag den 2. oktober forsvarer Mia Yates afhandlingen “Ældre kunst og nye brugere: Nye metoder til formidling af Skovgaard Museets samling”.

Cand.mag. Mia Yates har i sit ph.d.-studie på Aarhus Universitet for Vores Museum undersøgt, om Skovgaard Museet i Viborg kan formidle kunstmalerier fra den danske guldalder på nye måder, som kan have værdi for flere borgere.

Set udefra er der en verden til forskel på Storbritanniens nationale museum for moderne kunst, det berømte Tate Modern i London, og Skovgaard Museet i Viborg, et lille, dansk kunstmuseum med en samling af kunstnerfamilien Skovgaards kirke- og landskabsmalerier fra den danske guldalder omkring 1850 og frem til 1950.

Men der er en direkte forbindelse mellem de to museers formidling af henholdsvis nyere og ældre kunst – og forbindelsen er den dansk-engelske cand.mag. Mia Yates.

Mia Yates
Skovgaard Museet

30.09.2020

Dansk museumsformidling i 400 år

Den 28. september 2020 udkom Dansk museumsformidling i 400 år, der er skrevet og redigeret af Lars Bisgaard, ph.d., lektor, Institut for Historie, Syddansk Universitet, Hans Dam Christensen, ph.d., professor, Sektion for Arkiver, Biblioteker og Museer, Institut for Kommunikation, Københavns Universitet, Anette Warring, ph.d., professor, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskabsteori, Roskilde Universitet.
Det er antologiens tese, at museer skabes og udvikles i et spændingsfelt mellem oplysning og oplevelse. I tolv artikler undersøges tesen med eksempler fra snart små og store museer, snart samlinger og udstillinger. Artiklerne belyser opfattelser, italesættelser og konfigurationer af oplysning og oplevelse i en række nedslag i udstillinger og museer fra 1600 til i dag. Forholdet mellem oplysning og oplevelse antager forskellige former og betydninger undervejs. Vægtningen mellem de to varierer også, men de er løbende gensidigt afhængige.

Anette Warring
Hans Dam Christensen
Lars Bisgaard
Vores museum

28.09.2020

Lars Bisgaard modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris

Torsdag den 24. september 2020 modtog lektor Lars Bisgaard, fra Institut for Historie på Syddansk Universitet, Fyens Stiftstidendes Forskerpris. Lars Bisgaard er en del af forsknings- og udviklingsprogrammet Vores museum og modtog den flotte pris på baggrund af bogen “Christian 2. – en biografi”.

Fyens Stiftstidendes Forskerpris
Lars Bisgaard
Syddansk Universitet

15.09.2020

Hvilken betydning har coronakrisen haft for den digitale kultur?

Hvilken betydning har coronakrisen haft for den digitale kultur? Professor og programleder på Vores museum, Kirsten Drotner, giver i denne kronik et indblik i hvordan, at vi holder fast i den digitale kulturs muligheder for at skabe og deltage i noget sammen. ”… digitale medier er andet og mere end teknologi og fysisk infrastruktur. Digitale..

Kirsten Drotner
Politiken

5.05.2020

Sådan styrker museer kulturelt medborgerskab

Sådan styrker museer kulturelt medborgerskab I denne folder finder du måder at arbejde med kulturelt medborgerskab på, som er baseret på de samlede resultater fra forsknings- og udviklingsprogrammet Vores museum. Du får råd om, hvordan du planlægger, udfører og samler op på dit museumsarbejde med kulturelt medborgerskab i forhold til museets brugere. Du får også..

Aktiviteter på museet
Kulturelt medborgerskab

9.12.2019

Museet i en medialiseret verden

Hvordan kommer museerne godt ind i det 21. århundrede? Det guider SDU-professor Kirsten Drotner m.fl. til i den nye bog The Routledge Handbook of Museums, Media and Communication. Museerne står midt i en brydningstid. Selvom 15, 1 mio. gæster besøgte udstillingerne på de danske museer i 2018, og de danske museer har sat flere besøgsrekorder..

29.11.2018

Museumshistoriker: Tror ledelsen virkelig, at museet får ‘nerve’ og ‘kant’ af at overgive sin integritet til et mediestunt som dette?

KRONIK. Nationalmuseets nyeste forsøg på at puste liv i fortidens vikinger med Jim Lyngvild som kurator er endt med at skabe mere splittelse end fælles glæde. Kronik af Vores museums ph.d.-studerende Valdemar Hedelykke Grambye.

Politiken

21.11.2018

Museer må ikke glemme, at fokus skal være på genstanden – ikke fortællingen om den

KRONIK. Nationalmuseets samarbejde med designeren Jim Lyngvild har vakt debat. Museer skal dog ikke være bange for at udforske nye formidlingsformer, men bør huske på, hvad der adskiller dem fra andre, der formidler fortiden: nemlig de faktiske genstande. Kronik af Vores museums ph.d.-studerende Kasper Haunstrup Madsen.

Kristeligt Dagblad

13.11.2018

The Routledge Handbook of Museums, Media and Communication er udkommet

NY BOG. Museums today find themselves within a mediatised society, where everyday life is conducted in a data-full and technology-rich context. In fact, museums are themselves mediatised: they present a uniquely media-centred environment, in which communicative media is a constitutive property of their organisation and of the visitor experience. The Routledge Handbook of Museums, Media and Communication explores what it means to take mediated communication as a key concept for museum studies and as a sensitising lens for media-related museum practice on the ground.

13.10.2018

Forskere vil redefinere god kvalitet for museer

INTERVIEW Det store forskningsprogram Vores Museum er i fuld gang med at udvikle bedre formidlingsformer for museerne, men ambitionen er også at skabe nye kvalitetsbegreber, som måske kan komme i spil, når der skal uddeles penge, fortæller professor Kirsten Drotner.

Magisterbladet

12.10.2018

Forskerhjælp åbnede døren til en større målgruppe

Forskerhjælp åbnede døren til en ny målgruppe Artikel i Magasinet DM NATUR & KULTUR oktober 2018. Planetariet ville være mere end et astronomi-museum for astronomi-nørder. Et samarbejde med to universitetsforskere gjorde, at udstillingen Made in Space sprængte rammerne og gav nye kunder i butikken. Læs hele artiklen på Magisterbladets hjemmeside.

Magisterbladet

2.08.2018

Det digitale museum

Ph.d.-stipendiat, cand.mag. Eva Myrczik fra Københavns Universitet er tilknyttet Vores Museum og forsker i de seneste 30 års digitale museumsformidling i Danmark.

30.05.2018

Kunsten at kommunikere

Nye formidlingsformer og fortællinger om kunstmuseernes værker er i fokus i cand.mag. Christiane Witzel Særkjærs ph.d.-studie for Vores Museum af, hvilken betydning museumsrummet og interaktionen mellem brugerne har for oplevelsen af kunsten, og hvordan kommunikationen mellem brugerne og museet kan udvikles på Randers Kunstmuseum.

25.05.2018

Museet som oplevelsesrum

Museet som oplevelsesrum Hvordan kan digitale teknologier understøtte den fysiske museumsoplevelse? Det er et af de spørgsmål, museumsinspektør Signe Lykke Littrup søger at besvare for Vores Museum i sit ph.d.-projekt på Roskilde Universitet med Danmarks Borgcenter i Vordingborg som case. Af Lars Jørgensen Signe Lykke Littrup har arbejdet med museumsformidling i to årtier. Først som..

20.05.2018

Den undersøgende udstilling

I samarbejde med Enigma Museum for post, tele- og kommunikation undersøger postdoc Rikke Baggesen fra Roskilde Universitet for Vores Museum, om man kan designe udstillinger, som både knækker koden til kommunikationsteknologiens historie og løser gåden om museets dialog med brugerne.

15.05.2018

Det eksperimenterende kunstmuseum

Cand.mag. Mia Yates undersøger i sit ph.d.-studie på Aarhus Universitet for Vores Museum, om Skovgaard Museet i Viborg kan formidle kunstmalerier fra den danske guldalder på nye måder, som kan have værdi for flere borgere.

10.05.2018

Det inkluderende museum

Cand. scient. Line Nicolaisen fra Københavns Universitet undersøger for Vores Museum, hvordan naturhistoriske museer og science centre som Tycho Brahe Planetarium kan designe inkluderende udstillinger og formidle viden om emner, nogle borgere opfatter som noget, der ikke er for dem.

5.05.2018

Det selvbetjente museum

Hvordan kan man skabe levende og nærværende oplevelser på ubemandede museer, hvor der ikke er personale til at formidle kulturarven? Cand.it. Rameshnath Krishnasamy forsøger at finde svaret i sit ph.d.-studie på Aalborg Universitet, hvor han i et samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum og Vores Museum forsøger at designe digitale løsninger til selvbetjent museumsformidling.

1.05.2018

Maritim magi på spil

Cand.it. Kristina Madsen kendte ikke det store til museumsverdenen, før hun blev ph.d.-studerende på Aalborg Universitet. Men hun ved meget om design for it-inddragende oplevelser og forsker nu for Vores Museum i, om teorier indenfor oplevelsesdesign kan få Limfjordsmuseets gæster til at opdage museets maritime magi.

21.04.2018

Forsker åbner nye døre til den gamle billedkunst

Forsker åbner nye døre til den gamle billedkunst Artikel i Viborg Folkeblad den 18. april 2018. INTERVIEW Ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet Mia Yates fortæller i Viborg Folkeblad om sit projekt i samarbejde med Skovgaard Museet under forskningsprogrammet Vores museum. Skovgaard Museet byder på en serie af nye formidlingstilbud, blandt andet et familieværksted med historier og..

Viborg Folkeblad

19.04.2018

Den levende fortid

Cand.mag. og ph.d.-stipendiat Tilde Strandbygaard Jessen fra Roskilde Universitet forsker for Vores Museum i, hvordan og hvorfor museernes ansatte, frivillige og besøgende i mere end 100 år har forsøgt at gøre formidlingen af udvalgte fortider mere levende.

11.04.2018

Kunsten at kommunikere

Christiane Witzel Særkjær fortæller i lokalavisen Din Avis Randers om sit projekt i samarbejde med Randers Kusntmuseum under forskningsprogrammet Vores museum. Projektet fokuserer på nye formidlingsformer og fortællinger om kunstmuseernes værker, hvilken betydning museumsrummet og interaktionen mellem brugerne har for oplevelsen af kunsten, og hvordan kommunikationen mellem brugerne og museet kan udvikles på museet.

Din Avis Randers

9.04.2018

Gud, konge og fædreland

I de kulturhistoriske museers vigtigste vækstperiode fra 1850 til 1950 trak religionen, kongemagten og folket museernes formidling af danmarkshistorien i vidt forskellige retninger, fortæller historikeren Kasper Haunstrup Madsen fra Syddansk Universitet.

6.04.2018

Museets oprindelse

Valdemar Hedelykke Grambye, cand.mag. og ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, forsker for Vores Museum i de første danske antikvarers samlinger af genstande i 1600-tallet og 1700-tallet, som han kalder for ’det præmoderne museum’.

19.03.2018

Museumsprofessionens perspektiver

Museumsloven af 1958 satte rammerne for den danske museumsprofession. Først blev museernes gamle ildsjæle erstattet af visionære generalister, siden af administrative specialister. Men ifølge ph.d.-studerende, cand. mag. Susanne Krogh Jensen tegner der sig nu et billede af en cirkelbevægelse i 60 års dansk lovgivning og debat om professionen.

7.03.2018

Kreative læringsrum. Interview med Kirsten Drotner

Kirsten Drotner fortæller i Kulturen på DR P1 om, hvordan de læringsrum, som mange museer arbejder med i de her år, fremmer kreativ læring for børn og unge ved at integrere leg som en måde at erfare verden på og som en måde at lære noget på. Og de digitale formidlingsteknologier medvirker ofte til, at fx børn og unge lærer ved selv at eksperimentere, at få mange sanser i brug og gennem samarbejde.

DR P1

6.03.2018

Debat om fordeling af statstilskud til de danske museer

Vores museum er også optaget af den aktuelle debat om fordelingen af statsstøtte til de danske museer. I DR P4 Morgen den 2. marts blev programleder Kirsten Drotner interviewet og senere på dagen i DR P4 Eftermiddag blev afdelingsleder Thomas Tram Pedersen fra Danmarks Borgcenter interviewet.

DR P4

5.02.2018

Interaktiv udstilling vækker universet til live

Hvordan bliver astrofysik allemandseje, hvordan kan man designe inkluderende, og hvordan gør man komplicerede fænomener som big bang og supernovaer forståelige og interessante for publikum? Vores museum ph.d.-stipendiat Line Nicolaisen og formidlingschef Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium fortæller om deres arbejde med nye udstilling “Made in Space”, hvor aktuel forskning, interaktiv teknologi og visuelt design er taget i brug for at løse de udfordringer.

DR2 Dagen

5.01.2018

Vores museum: Forsknings- og udviklingsprogram om museumsformidling der styrker medborgerskab

Our Museum was initiated in 2016. It is a five-year Danish national research and development programme comprising seven university departments at five universities and eight museum partners. The project aims to facilitate new forms of citizen engagement and inclusion by developing and studying how museums communicate with audiences in innovative ways. In this text the background, aims, hypothesis and organization are presented.

Nordisk Museologi

24.11.2017

Skal museet være tempel eller folkeligt forum?

Hvilke kriterier skal museer vurderes efter, hvis det ikke kun skal handle om besøgstal og popularitet? Kulturminister Mette Bock har nedsat to såkaldte visionsgrupper, der i december kommer med forslag til, hvordan museernes tilskudssystem og opgavefordeling kan revideres. Mange har bidraget til processen med forslag, der ofte baseres på argumenter om, at museerne spiller en stor rolle for alt fra integration til turisme.

Politiken

21.10.2017

Museer inddrager danskerne i historiefortællingen

“Vores museum er, som du siger, en national indsats for at prøve at dokumentere nogle af de formodninger som vi hører rigtig mange af os har om, at hvis vi formidler på nogle måder, som man ikke har prøvet så mange gange, så kan vi få fat i nogle nye brugere, og vi kan gøre museernes tilbud mere relevante for rigtig mange… “

P1 Morgen

1.10.2017

At være i det, når man lærer om det

Moderne museer vil gerne give deres gæster en berigende og lærende oplevelse. Men hvordan gør man det? Hvordan sørger man for, at gæster ikke forlader matriklen uforløste og kedsommeligt gabende? Et klassisk greb er udstillingstekster, men tekst har en begrænsning som formidlingsredskab. Det er ganske enkelt ikke længere nok. Tekster kan fortælle og forklare, men de kan ikke gengive tingenes sanselige dimensioner som netop sanselige.

MiD Magasin

12.07.2017

Virker det, når museer formidler fortiden via iPads, blå røg og lydeffekter?

Interview med Signe Lykke Littrup og Thomas Tram Pedersen, Danmarks Borgcenter, i P4 Morgen.

P4 Morgen

28.05.2017

Hvordan gør museerne sig samfundsrelevante?

Forleden deltog jeg i en konference for museumsfolk (og et par andre der, som jeg, er mere end høfligt interesseret i museumsarbejde). Arrangøren var Vores Museum, et nationalt forsknings- og udviklingsprojekt om innovativ og digital museumsformidling, som hører til under Syddansk Universitet, men som samler forskere fra fem universiteter og otte museer.

Zetland

1.02.2017

Interview om medier og kreativitet i undervisningssystemet

Interview med Kirsten Drotner om mediekultur, innovationssamfund, medielandskabet og kreativitet i vores undervisningssystem

Station København
YouTube

20.11.2016

De vilde ideer skal tilbage i klasseværelset

Der er brug for kreativ oprustning i folkeskolen med efteruddannelse af lærerne og indførelse af karakterer i de kreative fag.

»Det går den helt forkerte vej med kreativiteten i den danske folkeskole. Man har glemt, at Danmark er et innovationssamfund, der skal leve af at få store og vilde ideer, og i stedet har vi nu i en årrække sat alle kræfter ind på, at vores børn skal kravle op i tabellen i Pisa-undersøgelsens målbare fag. Jeg mener, det er en kæmpe fejltagelse at have så entydigt fokus på gammeldags kompetencer. Der er akut behov for, at vi gør noget drastisk for at få kreativiteten tilbage som en integreret del af undervisningen«.

Politiken

1.10.2016

Vores museum skudt i gang

Det nationale forsknings- og udviklingsprogram Vores Museum er officielt skudt i gang, og arbejdet kan begynde. Det skete ved et åbningsarrangement på RAGNAROCK – muset for pop, rock og ungdomskultur i august, hvor gæster, fonde og partnere var inviteret. Hvordan får danskerne bedre udbytte af museernes formidling af kulturarv? Hvilke dilemmaer har danske museer stået i, historisk og aktuelt, i afvejning af viden og oplevelse i deres formidling? Og hvad betyder brugerinddragelse for de involverede i forhold til læring, fællesskab og livskvalitet? Det er blot nogle af de spørgsmål, som i alt 13 forskningsgrupper skal søge svar på. Forskningsgrupperne inddrager forskere og formidlere ved fem universiteter og otte museer

Danske Museer

22.08.2016

RAGNAROCK i nyt nationalt forskningsprogram

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge digital museumsformidling med udgangspunkt i blandt andet RAGNAROCKs kommende digitale indsamlingsprojekt ’Rockspor’. Hvordan fastholder museerne det faglige indhold, når digitale teknologier i langt højere grad inddrager brugerne i indsamlingen? Det er bare et af de spørgsmål, som postdoc Rikke Haller Baggesen har sat sig for at undersøge, når hun sammen med lektor Michael Haldrup og i samarbejde med museumskoncernen ROMU/RAGNAROCK i dag går i gang med sit forskningsprojekt ’Digitale deltagere som ressourcer for museet’.

Paperboy Roskilde

20.05.2016

Et studie i stemning

INTERVIEW Medieforsker skal lede et nyt dansk forskningsprojekt til 42 millioner kroner, som undersøger kvaliteten af museernes formidling af kulturarven gennem oplysning og oplevelser.

De danske museer havde i fjor 16,2 millioner besøgende. Ifølge Danmarks Statistik er det 11 procent flere end året før. Men det voksende besøgstal er meget ulige fordelt mellem de 254 museer, der indgår i statistikken. Desuden er der mange danskere, som aldrig eller kun sjældent går på museum.

Weekendavisen